De zomervakantie is voorbij, en de eerste schoolweek zit er al op. Kinderen hebben hun weg naar school weer gevonden, sommigen nog wat slaperig in de vroege ochtenden, maar allemaal enthousiast om hun vrienden weer te zien en aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Terwijl de routine van huiswerk en schooltassen weer terugkeert, is dit ook het perfecte moment om stil te staan bij de veiligheid van de fietsen waarmee ze elke dag naar school rijden.

Waarom Nu?

Na een zomer vol avonturen, waarbij de fietsen misschien intensief zijn gebruikt voor lange ritten en spelletjes in de buurt, is het belangrijk om na te gaan of de fietsen nog in goede staat verkeren. De overgang van zomer naar herfst brengt bovendien veranderende weersomstandigheden met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen, wat betekent dat de fietsveiligheid extra aandacht verdient.

Essentiële Controlepunten

  1. Banden: De banden kunnen door het intensieve gebruik in de zomer zijn versleten. Controleer daarom of er nog voldoende profiel op zit en of de banden stevig zijn opgepompt. Een goede grip op de weg is cruciaal, vooral als het wegdek nat wordt door regen.
  2. Remmen: De remmen moeten zonder twijfel in perfecte staat zijn. Na een zomer vol remmen op verschillende soorten terrein, is het verstandig om te controleren of ze nog snel en effectief reageren. Veilige remmen kunnen ongelukken voorkomen, vooral nu het drukker wordt op de wegen met alle kinderen die naar school fietsen.
  3. Verlichting: Nu de dagen korter worden, is zichtbaarheid een topprioriteit. Zorg ervoor dat de verlichting op de fiets werkt en helder genoeg is om op te vallen, zowel in de vroege ochtend als later op de dag. Goede verlichting, gecombineerd met reflectoren, zorgt ervoor dat kinderen zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.
  4. Ketting en Pedalen: Kijk ook even naar de ketting en de pedalen. Zijn ze soepel en goed gesmeerd? Slijtage aan de ketting of loszittende pedalen kunnen gevaarlijk zijn en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

Veiligheid Op de Weg

Naast het technische aspect van de fiets is het ook belangrijk om met je kind te blijven praten over veiligheid op de weg. De eerste schoolweek zit erop, maar de focus op veilig fietsen mag niet verslappen. Herhaal de basisregels: altijd stoppen voor een zebrapad, hand uitsteken bij het afslaan, en goed uitkijken bij kruispunten.

Maak Een Afspraak Voor Een Fietscheck

Als je nog geen gelegenheid hebt gehad om de fiets van je kind te laten controleren, is dit het ideale moment. Wij bieden een degelijke check-up aan, dit kan ervoor zorgen dat de fiets weer helemaal klaar is voor de rest van het schooljaar, ongeacht het weer.