U herkent vast wel de situatie: ‘s avonds in de auto valt het opeens op hoe slecht een fietser zonder verlichting te zien is. Het is dan ook verplicht om uw fietsverlichting te gebruiken in het donker en bij slecht zicht overdag. Het niet naleven van deze regel kan resulteren in een boete. Een handige vuistregel voor ‘s avonds is eenvoudig: als de straatverlichting aan is, moet u uw fietsverlichting aanzetten.

Regels voor fietsverlichting

De wettelijke voorschriften voor fietsverlichting kunnen als volgt worden samengevat:

  • Wit of geel licht aan de voorkant, rood licht aan de achterkant.
  • De verlichting moet recht naar voren of recht naar achteren schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Er mag niets voor de lampen hangen dat hun zichtbaarheid belemmert.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Als uw fiets twee voorwielen heeft, moet u aan de voorkant twee witte of gele lampen monteren op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.

Vaste fietsverlichting

Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft verschillende voordelen. Wij raden dan ook aan om vaste fietsverlichting te gebruiken, maar zorg ervoor dat deze verlichting het juiste keurmerk heeft. Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) kunt u tips, informatie en de merken met het keurmerk vinden. Als uw fietsverlichting kapot is, kunt u deze zelf gemakkelijk repareren met behulp van onze handige uitlegvideo’s.

Losse fietslampjes

Als u toch kiest voor losse lampjes, kunt u deze in plaats van op uw fiets ook aan uw kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes aan uw hoofd, armen of benen te bevestigen.

Bron: Veilig Verkeer Nederland