U kent het vast wel: als u fietst op een fiets met zachte banden, moet u erg zwaar trappen. Maar wanneer uw band te hard is opgepompt, voelt u elk hobbeltje in de weg. Het is dus belangrijk voldoende druk in uw fietsband te hebben, maar ook zeker niet teveel! Het belang van de juiste bandenspanning voor uw e-bike wordt door Cortina uitgelegd in dit blog.

Wat is de goede bandenspanning voor mijn e-bike?

Op de zijkant van uw fietsband vind u de aanbevolen maximum druk. Per band zitten hier kleine verschillen in. Voor de Cortina Canberra buitenband (die op veel Cortina fietsen te vinden is) geldt 4.1 BAR. De perfecte bandenspanning hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan het lichaamsgewicht van de rijder, de ondergrond waar je op rijdt, de maat van de fietsband en de persoonlijke voorkeur van de rijder. Als uw banden erg hard zijn, heeft u minder rolweerstand. Daardoor fietst u lichter en heeft u minder kans op een lekke band. Als uw fietsbanden wat minder hard zijn, heb je meer vering en comfort. Dat is fijn als er bijvoorbeeld sneeuw ligt of als u meer controle over uw fiets wilt hebben. Het is dus goed om erachter te komen wat u zelf prettig vindt!

Hoe vaak moet ik de bandenspanning van mijn Cortina e-bike controleren?

Controleer eens per maand de bandenspanning. Een band verliest altijd druk! Juist als u uw fiets niet gebruikt, moet u uw banden vaker oppompen. Gebruik hiervoor een pomp met een luchtdrukmeter of laat uw banden controleren door uw Cortina-dealer.

Waarom moet ik de bandenspanning van mijn e-bike controleren?

Het regelmatig controleren van je bandenspanning heeft verschillende voordelen:

  • Een te zachte band slijt veel sneller dan een band die goed op spanning staat
  • Het risico op een lekke band neemt af door een goede bandenspanning
  • U fietst lekkerder en fijner als u uw banden hebt opgepompt

De invloed van de bandenspanning op de actieradius van je accu

Met een juiste bandenspanning kunt u veel actieradius winnen. Als uw banden te zacht zijn, heeft u meer rolweerstand. Daardoor moet uw motor harder werken om genoeg energie te leveren. Op die manier gaat uw fietsaccu dus ook sneller leeg! Daarom is bandenspanning ook één van de factoren die invloed hebben op de actieradius van uw accu. Een voorbeeld van een andere factor die een grote rol speelt op de actieradius, is het wegdek waar u op fietst. Bij heuvels of een slecht wegdek moet de motor harder zijn best doen om vooruit te komen.

Bron: Cortina