De laatste jaren is het een terugkerende vraag: Waarom zou ik een fietshelm dragen tijdens een fietstocht? Het antwoord is simpel: als fietser in het verkeer bent u kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door uzelf of een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen.

Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. Wist u dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. De moeite waard dus! Veilig Verkeer Nederland moedigt vrijwillig helmgebruik aan. Als iedereen een fietshelm zou dragen zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder per jaar.

Op welke leeftijd kan mijn kind een fietshelm?

Al in een fietsstoeltje of in de bakfiets is een helm nuttig. De kleinste fietshelmen zijn geschikt voor een hoofdomtrek van 44-48 cm. Kinderen tot 9 jaar gaan nog makkelijk mee met het dragen van een helm. En jong geleerd is oud gedaan! Koop de helm samen en maak er wat leuks van! Groen, blauw, roze? Laat je kind zelf de helm uitkiezen en eventueel versieren. Maak het dragen van de fietshelm zo makkelijk mogelijk, zodat het een automatisme wordt. Bewaar hem op een vaste plek en maak duidelijke afspraken, zodat jullie het niet vergeten. Wat ook goed helpt: het goede voorbeeld geven aan uw kind door zelf een fietshelm te dragen.

Test uw kennis

Het dragen van een fietshelm is nuttig voor uw eigen veiligheid onderweg. Weet u alles over de fietshelm? Check het hier!

Bron: Veilig Verkeer Nederland