Wil jij er een sport van maken om zoveel mogelijk kilometers te maken, zonder tussentijds je accu bij te laden? Sparta daagt je uit om tot de max te gaan met de volgende 5 tips!

 

1. Slim e-biken

  • Schakel altijd naar een lage versnelling voordat je wegfietst en ‘trek rustig op’. Je accu hoeft dan minder vermogen te leveren en je zorgt voor een soepele start van je rit. Zodra je op snelheid bent kan je doorschakelen naar een hogere versnelling.
  • Een motorracer verbruikt liters benzine terwijl een cruiser op een mooie zomerdag met dezelfde tankinhoud veel verder komt. Zo werkt het ook met de accu van je e-bike. Wissel onderweg zo min mogelijk van snelheid en zorg voor een mooi constant tempo. Hoe meer je zelf bijtrapt en hoe lager de ondersteuningsstand van de motor, hoe meer kilometers je kan maken!

2. Niet te zacht en niet te hard

Banden te zacht? Dan moet jouw e-bike accu veel harder werken om je te ondersteunen. Zo hard mogelijk oppompen dan maar? Ook weer niet handig, want je zult niet de eerste zijn met een pijnlijke smakker door gripverlies in een bocht. De ideale bandenspanning staat aangegeven op de zijkant van de fietsband. Met een speciale fietspomp die is voorzien van een drukmeter breng je jouw fietsbanden perfect op spanning.

 

3. Vind de ideale weg

Zijn er meerdere routes om uit te kiezen naar kantoor? De kortste is niet perse de meest efficiënte route! Het wegdek waarop je fietst heeft namelijk veel invloed op de actieradius. Op glad asfalt zoef je kilometers lang door, terwijl je accu het op een stoffig zandpad loodzwaar heeft! Check dus even goed wat de meest efficiënte route is om je collega’s af te troeven in de reistijd naar kantoor.

 

4. Laad je accu binnenshuis op

Om ervoor te zorgen dat je accu zo lang mogelijk meegaat en zo min mogelijk vermogen verliest, zijn er een aantal punten waar  je rekening mee kunt houden. Allereerst is het verstandig om altijd het laadadvies te volgen dat je bij je fiets hebt meegekregen. Nog een paar tips:

  • Laad de accu van je elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op.
  • Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. Opladen zonder zicht op een accu, bijvoorbeeld ‘s nachts in een woonhuis, raden we af.
  • Zodra de accu is opgeladen kan je hem van het stroomnet verwijderen. Laad de accu altijd op met de daarvoor bestemde oplader. Koop nooit opladers die niet gecertificeerd zijn en niet door de fabrikant van de elektrische fiets aangeraden worden.

5. Check de actieradius calculator van Bosch!

Of je nu al de trotse bezitter bent van een mooie e-bike, of nog overweegt om te kiezen voor groen, efficiënt en snel van a naar b: de actieradius calculator van Bosch is perfect om een goed inzicht te krijgen in de actieradius van je e-bike. Zo weet je welke accu het beste bij je past en waar je op moet letten om alles uit je accu te halen.

Bron: Sparta