Staat u op het punt om een e-bike aan te schaffen, dan is het goed om u vooraf te informeren naar de verschillen tussen de verschillende e-bikes die worden aangeboden. Om een goed overwogen keuze te kunnen maken, speelt het gebruik van de fiets een grote rol. Gaat u er lange stukken mee fietsen, of gebruikt u de fiets slechts als stadsfiets? Op onze website vindt u meerdere artikelen die u helpen uw gewenste e-bike uit te kiezen. In dit artikel leggen wij de verschillen tussen de drie type fietsversnellingen uit.

Derailleurversnelling

Wilt u uw e-bike sportief gebruiken? Dan is een elektrische fiets met derailleurversnelling het overwegen waard. In principe is de derailleurversnelling een systeem met het minste weerstand en dus erg licht, maar wel best onderhoudsgevoelig. Bij een derailleurversnelling schakelt u meestal door het indrukken van hendels met uw duim. U kunt snel schakelen, ook als u trapt. Houd er rekening mee dat u bij een derailleurversnelling niet in stilstand kunt schakelen. U heeft keuze uit sportieve elektrische fietsen met vaak ook meer dan 9 versnellingen.

 

Naafversnelling

Bij een naafversnelling is het versnellingssysteem geheel in de naaf van het achterwiel weggewerkt. Een naafversnelling is daarom vrij onderhoudsarm. Het tandwielsysteem zit namelijk opgesloten in de behuizing van de naaf, en werkt stof- en vochtvrij. Dit is dan ook vooral ideaal voor stadsfietsen en is hiermee meteen het grote voordeel tegenover een derailleurversnelling. Met een draaihandvat gaat u naar een andere versnelling. Een groot voordeel van deze versnelling is dat u ook bij stilstand kunt schakelen en u hebt de mogelijkheid om automatisch te schakelen.

 

Traploze versnelling

Een automatische of traploze versnelling kunt u instellen in twee varianten: een handmatig of automatisch systeemVoor beide varianten geldt dat de e-bike niet gebonden is aan een vast aantal versnellingen, maar zijn er oneindig veel versnellingen toepasbaar. Hierdoor fiets je altijd in de perfecte fietsversnelling.

Hoeveel versnellingen heeft u nodig? Dit is dus afhankelijk van uw gebruik van de fiets. Pegasus geeft je in dit artikel nog meer informatie over de type versnellingen, onderhoud etc.