Soms hoort u in het nieuws dat accu’s van een e-bike kunnen ontploffen of vlam vatten. Geen reden om direct in paniek te raken want gelukkig kunt u deze kans zelf kleiner maken door op de juiste manier de accu te laden. Batavus legt in dit artikel alles uit wat u moet weten om veilig om te gaan met de accu van uw elektrische fiets.

 

Volg het laadadvies van uw e-bike

Volg altijd het laadadvies dat u bij uw fiets hebt meegekregen. Laad de accu van uw elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op (Ideaal: tussen 10 tot 25 graden celcius). Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. Opladen zonder zicht op een accu, bijvoorbeeld ‘s nachts in een woonhuis, raden we af.

Gebruik de juiste lader

Zodra de accu is opgeladen kunt u hem van het stroomnet verwijderen. Laad de accu altijd op met de daarvoor bestemde oplader. Koop nooit opladers die niet gecertificeerd zijn en niet door de fabrikant van de elektrische fiets aangeraden worden.

 

Schakel hulpdiensten in bij ernstige beschadiging van de e-bike accu

Constateert u lekkende vloeistof, overmatige hitte, een sterke geur, rook of vonken bij het opladen van de elektrische fietsaccu, haal deze dan direct van stroomnet. Stop onmiddellijk met het gebruik van de e-bike accu en koppel deze eventueel los van de lader. Verplaats het apparaat naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen, als dit veilig kan. En neem contact op met een hulpdienst zoals de brandweer.

Lees hier alle veiligheidsadviezen van Batavus. Of bekijk onderstaande video.