Uit onderzoek blijkt dat mensen onveiliger fietsen als ze door een telefoon worden afgeleid. Appende fietsers slingeren bijvoorbeeld meer en kijken minder om zich heen. Tegelijkertijd fietsen ze langzamer. Er zijn aanwijzingen dat fietsers zo het extra risico kunnen compenseren. Dat is echter niet zeker, omdat hier geen goed onderzoek naar is gedaan.

Omdat ook een gedetailleerde registratie van fietsongelukken ontbreekt, is het onduidelijk of het verkeer veiliger is geworden sinds het telefoonverbod in juli 2019 in werking is getreden.

De politie deelt gemiddeld meer dan 850 boetes per week uit aan fietsers die een telefoon vasthouden, blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft gedeeld met NU.nl. Het verbod is sinds juli 2019 van kracht. Destijds bedroeg het boetebedrag 95 euro, inmiddels is dat 100 euro.

Wilt u een boete voorkomen en veilig op de fiets bereikbaar zijn, of genieten van uw playlist? Wij hebben speciale telefoonhouders, die het bellend fietsen een stuk veiliger maken.

Beeldmateriaal: Cortina