We hebben al vaker over het belang van een goede fietshelm geschreven. We zien ook in de media steeds meer artikelen over het belang van een goede fietshelm staan. Het beschermen van uw hoofd is belangrijk voor jong en oud. ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’, hiermee willen we aangeven, dat wanneer u uit balans bent ook zonder aanrijding een behoorlijke smak kan maken. Een stoeprand is dan uw grootste vijand.

Fietsers op e-bikes vliegen uit de bocht of verliezen hun evenwicht

Traumachirurg Jeroen Poos doet sinds vijf jaar onderzoek naar fietsongevallen en letsel. Jaarlijks gebeuren in Nederland 70.000 fietsongelukken met schrammen, breuken en soms ernstig hersenletsel als gevolg. Sinds de komst van de elektrische fiets is het aantal ongevallen met fietsers flink toegenomen. De slachtoffers op een elektrische fiets raken veelal gewond doordat zij uit de bocht vliegen, vallen bij het afstappen of doordat zij het evenwicht verliezen bij het opstarten.

Hij zou graag zien dat drie groepen verkeersdeelnemers een helm dragen. Als eerste ouderen op een elektrische fiets. ,,E-bikers raken bij een ongeval ernstiger gewond dan gewone fietsers’’, zegt Poos. De fiets is zwaarder, de gebruikers zijn veelal ouder en de snelheid ligt hoger. ,,Een helm is belangrijk om hersenletsel te voorkomen, omdat herstel daarvan beperkt en langdurig is.’’

Ook kinderen tot 12 jaar en pubers die pizza’s rondbrengen op een elektrische fiets moeten volgens Poos aan de helm. ,,Het reactievermogen van pubers is groot, ze kunnen razendsnel uitwijken of anticiperen, maar het puberbrein is nog niet uitontwikkeld en risico’s kunnen nog niet goed worden ingeschat. Vooral jongens nemen meer risico’s.’’

LEES HIER: het hele artikel op AD.nl.

Wilt u meer informatie over fietshelmen, wilt u er één aanschaffen? Kom dan gerust bij ons langs!