Goed zicht is heel, heel belangrijk. Dit geldt vooral in de wintermaanden wanneer de dagen korter zijn. Als fietser bent u kwetsbaarder dan ooit in het verkeer tijdens donkere dagen. Wist u dat 20% van de fietsongevallen plaatsvindt in de schemering of in het donker? Bovendien hebben fietsers over het algemeen de neiging om de afstand waarop ze zichtbaar zijn voor automobilisten te overschatten. Voor Basil is dit reden genoeg om extra aandacht te besteden aan zichtbaarheid. Uw veiligheid is cruciaal! Daarom hebben we een aantal essentiële adviezen samengesteld over hoe u gezien kunt blijven als u midden in het verkeer bent. Met de fietsaccessoires van Basil ben je dag en nacht te zien. LED’s zijn te zien!

Zien en gezien worden

Klaar om wat veiligheidstips uit het hoofd te leren? Goed! Te veel fietsers denken dat ze alles maar al te goed kunnen zien, terwijl ze er nog steeds van uitgaan dat ze altijd duidelijk zichtbaar zijn voor anderen. De cijfers zijn echter duidelijk. Ongeveer 20% van alle fietsongevallen gebeurt in de schemering of in het donker. Het is een van de redenen waarom we graag een fietsbel gebruiken tijdens het fietsen, maar dat is niets vergeleken met het behouden van goed zicht.

Tip 1: Fietsverlichting AAN, dag en nacht

Eenvoudig, maar oh zo belangrijk is fietsverlichting. Of u nu de fiets pakt en vroeg op de dag naar uw werk fietst, of laat in de avond naar de sportschool of winkels wilt gaan, fietsverlichting draait allemaal om gezien worden en kunnen zien wanneer u op de fiets zit. Maar wanneer doet u eigenlijk uw fietsverlichting aan? Met andere woorden, waar moet fietsverlichting aan voldoen? Kortom, in Nederland komt het er allemaal op neer dat u tijdens het donker (tussen zonsondergang en zonsopgang) en bij slecht zicht een voor- en achterlicht aan moet hebben. Uw fiets moet ook reflectoren op de rug, pedalen en wielen hebben.

Tip 2: Draag reflecterende (regenkleding) kleding

Uw zichtbaarheid is ook afhankelijk van het contrast. Contrast in kleuren of reflecterende details. Een belangrijk verschil is het verschil in zichtbaarheid overdag en ‘s nachts. Bij daglicht laat fluorescerende kleding u opvallen (daar heeft u de zon voor nodig!). In het donker werkt fluorescerende kleding net zo goed (of slecht eigenlijk) als donkere kleding. ‘s Nachts zorgt reflectie voor een beter zicht. Reflectie is alleen zichtbaar als er direct licht op schijnt. Zoals een koplamp van een auto, feit!

Tip 3: Voeg reflecties en accenten toe aan objecten, die u meevoert op je fiets

Het is niet alleen belangrijk om bewegende delen (u!) op te lichten, maar ook objecten die u meeneemt op uw fiets. Items kunnen een reflecterende fietstas of een fietsmand zijn. Alle Basil tassen zijn standaard voorzien van reflecterende lijnen aan de zijkanten van de tas en reflecterend logo op de voorkant. Onze manden hebben standaard een reflecterend logo.

Kijk voor meer informatie op de website van Basil.

Bron en beeldmateriaal: Basil.