3 juni 2021 was het ‘Wereld Fiets Dag’. Een dag waarop de fiets centraal staat en het fietsen gepromoot wordt op heel veel manieren, wereldwijd. Wij Nederlanders hebben het fietsen met de paplepel ingegoten gekregen, voor ons zal zo’n ‘Wereld Fiets Dag’ ietwat overdreven overkomen. Toch hebben we het afgelopen coronajaar de fiets opnieuw leren waarderen. Als alternatief vervoersmiddel, om het OV te vermijden. Maar de fiets is ook sportief enorm in waarde gestegen. Met de gesloten sportscholen, was fietsen in de buitenlucht een hele fijne uitkomst.

Fietsen is hot

In de drukte van de wereld van vandaag stelt fietsen ons in staat om onze spieren te trainen, het brandstofverbruik te verminderen, aangezien het een vrij populair alternatief is voor autorijden, en de wind door ons haar te voelen. Wereld Fiets Dag erkent dit samen met de duurzaamheid en levensduur van de fiets. Fietsen is een eenvoudig en duurzaam vervoermiddel en verjongt onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en is goed voor de economie en het milieu.

World Bicycle Day

In veel landen van de wereld zijn fietsen helemaal niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Daar staan we niet zo bij stil, maar Nederland is redelijk uniek in de wereld. In veel landen is het verkeer vaak te druk of zijn de wegen te slecht. Toch zou het heel goed zijn voor de gezondheid, het klimaat en de bereikbaarheid als iedereen zou gaan fietsen. Daarom hebben de Verenigde Naties 3 juni uitgeroepen tot ‘World Bicycle Day’. “Regelmatige fysieke activiteit van matige intensiteit, zoals wandelen, fietsen of sporten, heeft aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. Op alle leeftijden wegen de voordelen van fysiek activiteiten op tegen mogelijke schade, bijvoorbeeld door ongevallen. Door de hele dag op relatief eenvoudige manieren meer te bewegen, kunnen mensen vrij gemakkelijk de aanbevolen activiteitsniveaus bereiken,” motiveert de VN op haar website haar initiatief.