Een zeer belangrijk onderdeel bij de keuze voor een e-bike is de sensor: kiest u voor een rotatiesensor of voor een trapkrachtsensor? In dit blog legt Pegasus Bikes u de verschillen uit tussen deze twee sensoren en waarom u goed moet testen wat het beste bij u past.

De soorten sensoren

Met de hulp van de accu en de motor zorgt een elektrische fiets voor ondersteuning. De sensoren in je fiets bepalen wanneer en in welke mate je ondersteuning krijgt. De manier waarop je ondersteuning krijgt tijdens het fietsen ligt aan het type sensor. Er zijn twee soorten sensoren: rotatiesensor en trapkrachtsensor.

Fietsen met een rotatiesensor

De rotatiesensor wordt ook wel bewegingssensor genoemd. Deze meet of de pedalen van je e-bike draaien. Een rotatiesensor registreert alleen de trapfrequentie en niet de trapkracht en vergelijkt deze met de gekozen ondersteuningsstand. Kies je voor een hoge ondersteuningsstand, dan geeft de elektrische fiets veel ondersteuning totdat de maximale snelheid bereikt is.

Wanneer u begint met fietsen, wordt met een kleine vertraging de ondersteuning gestart. Dit houdt in dat na het wegrijden vanuit stilstand uw e-bike u niet direct ondersteuning geeft. De ondersteuning start vaak pas nadat je een halve of hele keer je trappers heb rondgedraaid. Stop je met trappen of rem je, dan stopt de ondersteuning. Ook dit gebeurt met enige vertraging. Het maakt met een rotatiesensor niet uit hoe hard je trapt, je krijgt altijd dezelfde soort ondersteuning. Dit is vooral fijn fietsen als je wat zwakker bent in je benen; je bent niet afhankelijk van de hoeveel kracht die je zet op je pedalen.

Fietsen met een trapkrachtsensor

Een trapkrachtsensor registreert niet alleen of de pedalen draaien, maar meet ook hoeveel kracht u zet op de pedalen. De motor van uw elektrische fiets wordt op basis van deze informatie aangestuurd en geeft direct meer of minder ondersteuning. Dit gebeurt meteen, zonder vertraging. Zo fietst u altijd met de juiste ondersteuning.

Als u stopt met trappen of remt, dan stopt de ondersteuning meteen. De motor gaat harder werken als u harder trapt, dit is vooral fijn met tegenwind of als u op een steile weg fietst. Hoe meer kracht u zet, hoe harder u gaat. Uw snelheid bepaalt u dus net zoals bij een niet elektrische fiets. Doordat deze sensor reageert op uw rijgedrag, voelt dit vaak natuurlijker aan dan wanneer u fietst met alleen een rotatiesensor.

Wilt u meer weten over welke sensor het beste bij u past? Kom dan bij ons langs en maak een proefrit.

Bron en beeldmateriaal: Pegasus bikes