Hoe vaak moet je een fietsketting moet smeren hangt helemaal af van het versnellingssysteem en hoeveel en onder welke omstandigheden je fietst. Nattigheid, straatvuil en heel veel kilometers: hoe meer je fiets te verwerken krijgt, hoe eerder er onderhoud nodig is. Wanneer doe je wat?

Krakende en piepende fietsketting smeren

Ziet de ketting er ‘droog’ uit? Zie je wat roestvorming of veel viezigheid op de ketting? De ketting moet dan gesmeerd worden. De ketting van je mountainbike mag je gerust na elke stevige bosrit opnieuw smeren. Een andere derailleurfiets na enkele ritten. Het hangt ook af van de omstandigheden. Om het simpel te houden: hoor je de ketting terwijl ie rond draait, dan is een smeerbeurt ‒ en eventueel een schoonmaakbeurt ‒ waarschijnlijk nodig.

Fietsenmaker Benn van de ANWB geeft je in deze video alle tips over de onderhoud van een fietsketting.

Bron en Beeldmateriaal: ANWB