Door uw fietsaccu op de juiste manier op te laden, gaat hij langer mee. Maar hoe doet u dat veilig en slim: uw fietsaccu opladen?

Soorten fietsaccu’s

Zorg dat u kennis heeft van de accu op uw fiets. Is het bijvoorbeeld een lithium-ionaccu, zoals de meeste fietsaccu’s tegenwoordig? Dan heeft u te maken met een heuse krachtpatser. Aan de ene kant is dat fijn: een lithium-ionaccu gaat lang mee en laadt snel op. Aan de andere kant moet u natuurlijk wel weten hoe u veilig met zo’n krachtige fietsaccu omgaat. Dat staat in de handleiding van uw fiets. Lezen dus, die handleiding.

Batterijenmanagementsysteem

Een fietsaccu heeft geen ventiel om bij kortsluiting gevaarlijke stoffen te laten ontsnappen. Deze accu zit juist in een volledig afgesloten omhulsel. Hoe weet u dan dat u uw fietsaccu veilig kunt opladen? Dat hij niet te heet wordt? Dat ziet u aan het batterijenmanagementsysteem: het BMS. Dit systeem regelt het voltage en de temperatuur van uw accu. Houd het BMS dus goed in de gaten. En laad uw fietsaccu daarom bij voorkeur overdag op. Niet ’s nachts, als u er geen toezicht op heeft.

Verleng de levensduur van uw fietsaccu

Een fietsaccu loopt langzaam leeg, dat is normaal. Het is ook normaal dat de capaciteit elk jaar een beetje achteruit gaat. U kunt een accu nu eenmaal niet eindeloos achter elkaar gebruiken. Een gemiddelde fietsaccu gaat vijf jaar mee. Wilt u de levensduur verlengen, dan zijn er twee vuistregels: 1) haal een volle fietsaccu van de lader en 2) voorkom dat de accu helemaal leeg raakt. Regelmatig opladen is dus belangrijk. Wat dat concreet betekent? Na elke langere fietstocht en sowieso eens per drie maanden als u uw e-bike niet gebruikt.

Een beschadigde accu mag u nooit opladen

Merkt u dat uw fietsaccu niet goed functioneert? Lekt hij vloeistof, ruikt hij sterk of is hij erg heet? Dan kunt u hem niet meer gebruiken en niet meer opladen. Leg de accu voor de veiligheid in een emmer met droog zand. Lever hem daarna zo snel mogelijk in bij een fietsenwinkel, die is aangesloten bij Stibat of bij de milieustraat van de gemeente. Zij weten er wel raad mee. Want die beschadigde fietsaccu van u kunt u nog prima recyclen.

Kijk voor extra tips op de website van Legebatterijen.nl

Bron en beeldmateriaal: Legebaterijen.nl