Een fiets mag niet te groot of te klein zijn. Als je te hoog of te laag zit, kan dat leiden tot onder meer knieproblemen en zadelpijn. Is het stuur te ver weg of te hoog of te laag, dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld je nek en schouders.

Welke maat fiets?

– Leidraad is je binnenbeenlengte. Dat is de afstand tussen de vloer en je kruis als je rechtop staat. Zet je voeten (zonder schoenen) iets uit elkaar. Als je alleen bent, kun je tegen een muur gaan staan en dan de hoogte van je kruis op de muur aftekenen.
– Vermenigvuldig de beenlengte x 0,68: dit is je framemaat in centimeters.
– Tussen twee maten in? Een fiets die nét iets te klein is, kun je passend maken met een langere zadelpen en stuurpen. Koop zeker geen te grote fiets, want die kun je niet kleiner maken.
– Veel vrouwen ‒ en ook sommige mannen ‒ hebben naar verhouding langere benen. Met deze meting kom je dan bij een te grote fiets uit. Maak daarom altijd een proefrit. Kun je makkelijk bij het stuur? Als de afstand tot het stuur te groot is, fietst dat niet lekker. Je hebt sneller last van je nek en schouders. Ook heb je minder controle over de fiets, wat onveilig is. Koop in dat geval liever een maat kleiner. Je kunt dan de juiste zadelhoogte bereiken met een een langere zadelpen.

Sportieve fietsen zoals mountainbikes en racefietsen hebben een andere geometrie. Met deze voorovergebogen ‘sportieve zit’ kun je efficiënter kracht zetten. Je moet dan nog steeds goed bij het stuur kunnen. Je armen overstrekken is nooit goed.

Stuur en fietszadel afstellen

Het zadel kun je hoger en lager zetten. Ook kun je het zadel over de rails iets naar voren of naar achteren schuiven. Verder kun je het zadel horizontaal zetten, of met de punt iets naar boven of naar beneden. In deze video vertelt Fietsenmaker Benn u alles over framematen en het afstellen van uw fiets. Hij laat u zien hoe je het zadel op de juiste manier afstelt, en hoe u dit met het stuur doet. Daarnaast bespreekt hij de verschillende zithoudingen.