Er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij moet geven. Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Het verschil in comfort wordt bepaald door twee soorten sensoren.

Fietsen met een trapkrachtsensor

Als je graag een elektrische fiets wilt die exact reageert op de kracht die je zet bij het fietsen, dan is een e-bike met een trapkrachtsensor de fiets die je zoekt. Afhankelijk van het door jou gekozen rijprogramma en de kracht die je levert, geeft de motor je ondersteuning. Hoe meer kracht je op de pedalen zet, hoe harder je gaat. Je snelheid bepaal je dus net zoals bij een niet-elektrische fiets. Op deze manier ben je volledig in controle en krijg je een natuurlijke rijervaring doordat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat.

Fietsen met een rotatiesensor

Is een natuurlijk rijgevoel minder belangrijk? Dan kun je kiezen voor een elektrische fiets die uitgerust is met een rotatiesensor. Deze sensor registreert de trapfrequentie (in plaats van trapkracht) en vergelijkt deze met de gekozen ondersteuningsstand. Bij een hoge gekozen ondersteuningsstand zal de elektrische fiets veel ondersteuning geven totdat de maximale snelheid is bereikt. Je kunt er dan ook voor kiezen om heel weinig druk op de pedalen te zetten en de fiets het werk te laten doen. Door de nauwkeurige sensor reageert het systeem snel bij het optrekken en geeft deze een soepele opbouw, maar is de hoeveelheid ondersteuning niet afhankelijk van de hoeveelheid kracht die op het pedaal wordt gezet (zie trapkrachtsensor). Om de opbouw nog geleidelijker te laten verlopen, hebben sommige modellen een hendel. Dit is ook handig als je een keer de fiets uit de parkeerkelder moet duwen.

Ondersteuning wanneer jij het nodig hebt

Ben je nog niet toe aan een e-bike die je continu ondersteunt? Dan zijn Zehus powered e-bikes is voor jou! De e-bikes met Zehus technologie geven namelijk niet altijd ondersteuning, maar enkel op de momenten dat jij het nodig hebt. Deze ondersteuning is eenvoudig zelf in te stellen via je smartphone. Wanneer jij door de stad fietst en even een heuveltje op moet, krijg je van jouw e-bike een handig duwtje in de rug.

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.

Bron: Sparta