Om uw fiets in topconditie te houden geeft Fietsenmaker Benn van de ANWB u uitleg over het onderhoud dat u zelf aan uw fiets kunt doen. Een fiets onderhouden is erg belangrijk. Zo gaat hij langer mee en komt u niet langs de weg te staan met fietspech. In 7 stappen leert u zelf onderhoud te doen aan uw fiets.

1. Check de verlichting

Veel fietsverlichting werkt tegenwoordig op batterijen, vervang deze daarom regelmatig (bijvoorbeeld 1x per jaar) om te voorkomen dat de verlichting er onderweg mee stopt. Of neem voor de zekerheid een extra setje batterijen of een setje lampen mee. Controleer of de verlichting zowel voor als achter werkt.

2. Check en gebruik reflectie

Overdag lijkt het weinig toe te voegen, maar als de koplampen van een auto op de reflectoren schijnen, bent u al op grote afstand goed zichtbaar. Controleer regelmatig of de reflectie intact en schoon is. Denk ook eens aan reflectie op uw kleding, fietstas of zadelhoesje. Zeker als u regelmatig in de schemering of in het donker fiets.

3. Voorkom een lekke band

De meest voorkomende oorzaak van pech bij fietsers is een lekke band. Dit voorkomt u nooit helemaal. Maar de kans op een lekke band neemt af als het profiel in orde is, de band niet is uitgedroogd en er geen beschadigingen op de band zichtbaar zijn. Als er wel beschadigingen zichtbaar zijn, controleer dan of er geen scherpe delen in zitten. Deze kunnen de binnenband lek prikken.

4. Controleer de remmen

Een van de belangrijkste onderdelen van de fiets is toch wel de rem. Controleer daarom geregeld of de voorrem en achterrem goed werken. Merkt u dat één van de remmen minder goed werkt of moet u de handel ver inknijpen voordat de rem werkt? Laat dan de remmen nakijken door een fietsenmaker. Het kan zijn dat de rem versleten is.

5. Smeer de ketting

De ketting van de fiets drijft het achterwiel aan. Maar, ook de ketting slijt na verloop van tijd. Deze “rekt” dan uit en kan uiteindelijk breken. Een versleten ketting loopt aan of maakt een rammelend geluid in de kettingkast. U kunt de levensduur van de ketting verlengen door deze regelmatig te smeren met een geschikt smeermiddel. Is de ketting versleten? Dan zit er niets anders op dan de ketting te vervangen.

6. 1x per jaar een onderhoudsbeurt

Loop bovenstaande punten 1x per jaar langs om de levensduur van uw fiets met gemak te verlengen. Of breng de fiets voor een onderhoudsbeurt naar onze winkel. De kans dat u onverhoopt met pech komt te staan, wordt zo aanzienlijk kleiner. Zeker bij een elektrische fiets is dit aan te raden.

7. Schakel de hulp van Wegenwacht Fiets Service in

Wilt u zeker weten dat u bij pech onderweg toch snel verder kunt fietsen? De Wegenwacht zorgt er altijd voor dat u weer snel op weg kunt of dat u en uw fiets weer veilig thuiskomen.

Meer informatie over de Wegenwacht Fiets Service