Hoe lekker uw fiets ook rijdt, als het zadel niet goed zit, beïnvloedt dat direct de kwaliteit en het genot van uw fietstocht. Het is dan ook heel belangrijk dat u de juiste zadel uitkiest. Wij geven een paar tips om u de perfecte match te vinden.

1. Hard of zacht

Een zacht zadel voelt in de winkel vaak prettig, maar op een langere fietstocht is een stevig zadel voor de meeste mensen fijner. U heeft keuze uit een synthetisch, gel of leren zadels. Gel en sommige kunststoffen kunnen wat meer gaan broeien. Kiest u voor leer, dan moet u er rekening mee houden, dat dit zadel pas na een aantal fietsritten lekker gaat zitten.

2. Sportief of recreatief

Wordt het zadel op een racefiets of stadsfiets gewenst. Bij sportief gebruik van een fiets is de zithouding, anders dan bij recreatief gebruik. Bij een meer voorovergebogen houding komt er ook druk op je armen en wordt je gewicht meer verdeeld. Hoe rechterop, hoe meer druk op je zitbotjes. Dan is een breder zadel prettiger.

3. Meten is weten

Meet de afstand tussen je zitbotjes. Dit doe je door een plaatje golfkarton op een harde vlakke stoel te leggen en daarop te gaan zitten, rechtop. Als je een beetje heen en weer wiebelt, krijg je een afdruk van je zitbotjes en kun je de afstand daartussen meten. De afstand meet je in millimeters. Nu heb je de belangrijkste maat voor je zadel, namelijk de ideale zadelbreedte. Zit je heel diep, zoals op een racefiets, dan heb je die breedte nodig voor je zadel. Zit je kaarsrecht, zoals op een stadsfiets dan moet je vier tot vijf centimeter erbij op tellen.

Vraag advies en test

Wij begrijpen hoe belangrijk een zadel voor uw fietsgenot is. Daarom bieden wij u een goed assortiment zadels aan, die u kunt uitproberen. Vindt u een passend model, dan kunnen wij deze voor u op de juiste positie monteren. Hierbij is niet alleen de hoogte belangrijk, maar ook de mate waarin het zadel naar voren of achteren helt.

Bron: Fietsactief