In de winter heeft de accu van uw elektrische fiets extra aandacht nodig, om zo ver en lang mogelijk te kunnen fietsen. Wilt u weten hoe u de accu van uw e-bike in de winter moet verzorgen? Een paar tips om uw accu de winter zo goed mogelijk door te helpen!

Door de kou kan de actieradius minder groot worden. U kunt dus minder ver met elektrische ondersteuning fietsen dan u gewend bent. Dit is geen reden tot paniek, want als de temperatuur weer stijgt, vergroot ook de actieradius weer.

Belangrijke tips om de accu te beschermen tegen de kou:

– Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C opgeladen kunnen worden.
– De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, u de accu gewoon kunt opladen
– Verleng de levensduur van uw accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren. Temperaturen onder de 10 graden zijn niet wenselijk.
– Staat uw e-bike de hele dag buiten in de kou, bijvoorbeeld op werk? Neem dan de accu mee naar binnen, zodat deze niet te koud wordt en de actieradius optimaal blijft.
– Berg je accu nooit leeg op. Wanneer je de e-bike in de winter niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat u deze opbergt.
– Wanneer u de accu langer dan 2 maanden laat liggen is het belangrijk om de accu even bij te laden, zodat deze weer in een actieve modus komt.

Tips voor de Fietsaccu in de winter 2

Extra onderhoud aan uw e-bike in de winter is aan te raden. Laat uw fiets bij ons in de winkel controleren. Met het winterse weer zijn goede remblokken en voldoende profiel op de banden heel belangrijk. In de wintermaanden is het extra belangrijk om te zorgen dat u goed zichtbaar bent. Zorg voor een goede bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra accuverbruik en een te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Een optimale bandenspanning is voor elektrische fietsen 3,5 bar. Gebruik een lage ondersteuning bij het wegfietsen vanuit stilstand. Bij een hoge ondersteuningsstand wordt er extra veel van de accu gevraagd, wat zorgt voor een sneller verbruik.

Bron: Cortina fietsen