Fiets van de zaak

 

Gaat u dagelijks op uw fiets naar het werk? Reist u dan gemiddeld 10 tot 30 kilometer? Dankzij de nieuwe bijtellingsregeling die in 2020 ingaat, is het mogelijk om een fiets van de zaak te krijgen die u ook privé mag gebruiken!

E-bike

Op de fiets naar uw werk gaan is in Nederland heel gewoon. Daarnaast is het goed voor uw gezondheid, milieu en portemonnee. Zeker wanneer uw werkgever meebetaalt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een (elektrische) fiets van de zaak te rijden. In 2020 is het zelfs aantrekkelijk voor de werkgever om u deze mogelijkheid te bieden.

Nationale Fietsplan

Met het Nationale Fietsplan schaft u op een fiscaal vriendelijke manier een nieuwe fiets aan met maximaal 52% korting. Het Nationale Fietsplan werkt heel eenvoudig via een onlinesysteem, waarbij het gehele proces volledig gedigitaliseerd is. Werkgevers geven van tevoren zelf aan welke spelregels zij willen hanteren en welke bedragen er mogen worden verrekend. Ook wordt aangegeven welke brutoloonbestanddelen in aanmerking komen om de fiets te kunnen verrekenen. De werknemer maakt vervolgens een keuze uit de wijze van verrekening. Daaruit wordt automatisch een aanvulling op de arbeidsovereenkomst (AAO) gegenereerd om de aanschaf daadwerkelijk te kunnen verrekenen. Zowel de bestelling als de AAO worden automatisch ter accordering aan u voorgelegd. Dit proces bespaart de werkgever veel tijd en voor de werknemers is de aanschaf van een ‘fiets van de zaak’ nog gemakkelijker geworden. Uw werknemers zoeken een fiets uit bij een erkende rijwielhandelaar, waardoor advies en service gewaarborgd zijn. De belangrijkste voorwaarde om een fiets via het Nationale Fietsplan aan te schaffen, is dat uw werkgever het Nationale Fietsplan aan zijn werknemers aanbiedt. Doet uw werkgever nog niet mee? Attendeer hem dan snel op het Nationale Fietsplan.

WKR – werkkostenregeling

Wanneer mensen het hebben over een van de fiets van de zaak, wordt er vaak verwezen naar de werkkostenregeling. Binnen de WKR kunnen werkgevers hun personeelsleden tot 1,2% van de brutoloonsom gebruik laten maken van een aantal onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. De aanschaf van de fiets (en ook de ENRA fietsverzekering en de waardecoupons) vallen binnen deze vrije ruimte. Werkgevers bepalen zelf de hoogte van het aanschafbedrag van de fiets, wie voor een ‘fiets van de zaak in aanmerking komt en hoe vaak een deelnemer mag meedoen.

Leasefiets

Zoals gezegd wordt leasen namelijk nog aantrekkelijker vanaf 2020. De Bijtellingsregeling maakt het mogelijk om, net als bij de auto van de zaak, een fiets van de zaak te krijgen die u ook privé mag gebruiken. Voor het privégebruik betaal je vervolgens 7% bijtelling. Wat veelal neer komt op enkele euro’s per maand. Stukken handiger dan de complexe administratie die er tot nu toe voor nodig was.
Wij zijn aangesloten bij Nationale Fiets Projecten, Bedrijfsfietsen Nederland en fiscfree.

Wij kunnen u derhalve informeren over de voordelen en de stappen die u als werkgever of werknemer moet nemen, om een fietsplan op te zetten. Neemt u gerust contact met ons op.

Bas Tweewielers Zoetermeer blog Fiets van de zaak